Untitled Design (9)

1 hónapos műanyagmentes kihívás a szebb környezetért: Te végig tudod csinálni?

A műanyagmentes július (Plastic Free July) globális kihívás, az emberek milliói nélkülözik az egyszer használatos műanyagokat ebben a hónapban. Az eldobható műanyag tárgyak mennyiségét csökkenjük és helyette más módszereket alkalmazzunk.

Tudom a kihívás rémisztőnek tűnik elsőre, azonban nem szabad átengedni magunkat a félelmeinknek. Válaszd a hulladék nélküli utat.

Itt a remek alkalom arra, hogy te válassz ki egy napot, egy hetet vagy akár az a teljes hónapot a műanyagmentes kihívásra. 

Vedd kezedbe az irányítást és szelektálj, akár az összes műanyag tárgyat eltávolíthatod a lakásodból, akárcsak pár műanyag palackot, műanyag zacskót. Tiéd a döntés.

Elsősorban írhatsz egy listát mintha csak a bevásárlólistát készítenéd el, de itt a nem használatos műanyag tárgyakat gyűjtsd össze és a cserélendő terméket.

Menj végig a lakásodon és minden zeg-zugot nézz át. Gratulálok! Első lépésen túl is vagy. Meglepődtél mennyi feleleges dolgot találtál?

Érdemes ebbe a próbatételbe bele vonni a család többi tagját is, esetleg barátokat, ismerősöket. Minél többen vagytok annál könnyebb lesz ezt betartani, így motiválhatjátok egymást.

Miért káros a műanyag?

Azért, mert a legtöbb műanyagot csak egyszer használjuk és nem tudjuk többször, viszont több száz év is eltelhet mire lebomlanak.

Ezáltal szennyezi a bolygót. A szemetesbe dobott műanyag hulladéklerakókba vagy hulladékégetőkbe kerül. Nem is beszélve arról, hogy számtalan hulladék a földön végzi, ezáltal is szennyezi a környezetet.

Így folyókban és óceánokban is megtalálhatóak lesznek, tömérdek mennyiségű, amelyet nehezebb eltávolítani.

Mi a helyzet a szelektíven gyűjtött hulladékkal?

Az összegyűjtött műanyag palackokat (PET) egy válogató helyen szín szerint szétválogatják, majd raklapon tömörítik. Ezeket tovább küldik hasznosítással foglalkozó cégeknek, ahol darálékot és granulátumot készítenek belőle, újra feldolgozhatóvá teszik. Szelektív virágcserepek, alkatrészek is lehetnek belőlük.

Műanyag mennyiség csökkentése:

Boltba menet érdemes vinni magunkkal textil szatyrot. Így nem kell venni újabb műanyag táskát.

Üveges kiszereléseket is választhatsz a műanyag dobozok helyett már amiből van.

Sok helyen lehet kimérve kérni az alapanyagainkat, saját tárolódobozban vagy szatyorban is el lehet vinni.

Műanyag szívószál kerülése, helyette a bambusz szívószál sokkal környezetkímélőbb.

Hagyd el az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat ezt felválthatja a bambusz evőeszközök.

Műanyag palack vizet is messziről kerüld jól pótolja a kulacsok.

Műanyag ételtartók és keverőtálakat megfelelően helyettesíti az üveg.

Összegzés:

Rengeteg trükkök-tippek vannak még, amellyel csökkentheted a környezet szennyező műanyagot. Elindulni ezen az úton éppoly nehéz, mint bármely más ösvényen. Kell hozzá a pontos cél kitűzése, kitartás, dicséret, és végül mindennapi rutinná válnak. Ne felejtsd el bármennyit is teszel, ha csak éppen a szívószálat kerülöd el óriási szívességet tettél a környezetünknek.

Ha tovább szeretnél olvasni, kérlek tekintsd megaz egyik kedvenc egzotikus növényünkről szóló cikket, amiben érdekes információkat igyekszem megosztani.

Ha többet szeretnél tudni a műanyag káros hatásairól, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi cikkemet:    https://leastplastic.hu/muanyag-karos-hatasai/

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésemről add meg az e-mail címedet és értesítelek ha elkészült!

Megosztás itt: facebook
Megosztás