muanyag-karos-hatasai

A műanyag káros hatásai az emberi egészségre

Nézz körül, pont most. Mennyi műanyagot látsz? Műanyag palackok, tollak, telefon tokja, a lista végtelen.

Mindennapos használatuk nem azt sugallják, hogy tudnánk arról mennyire ártalmas a szervezetünkre. Bele gondoltál már valaha, hogy mennyire ártalmas számodra, szeretteid számára?

Az emberiség teljes mértékben függ a műanyagtól, viszont hébe-hóba gondolkozunk el azon, hogy a műanyag befolyásolhatja az egészségünket. Pedig a zord valóság az, hogy a műanyaghoz gyakran adnak mérgező adalékokat, műanyag teljesítménye javítása érdekében. Nem mindegyik mérgező. Ezek az adalékanyagok közül sok nem kötődik a műanyag kémiai láncához, annyit jelent, hogy felszabadulhatnak a környezetbe, ha különböző légköri szempontnak van kitéve. Ezek az anyagok felszívódhatnak a bőrön, elpárologhatnak a levegőben, azaz felszívódhatnak az általunk fogyasztott ételek vagy italok által. Lényeges tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen adalékanyagokat használnak. Folyamatosan tenni kell azok elkerülésére, az emberi szervezet egészsége érdekében.

Esszük a műanyaggal szennyezett tenger gyümölcseit

A tudósok 114 tengeri fajban találtak mikró plasztikát, majdhogy nem egyharmada a tányérunkon landol. Endokrin a hozzáadott vegyi anyag, ami befolyásolja a normális hormonműködést, míg néhány agresszívabb zavarhatja a gyermekek agyi fejlődését.  A mikro plasztikával kapcsolatban nem egyezik a tudósok véleménye és az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete. Nemrégi kutatások szerint az Egyesült Nemzetek Élelmezési szervezete úgy vélte, hogy az emberek valószínűleg csekély mennyiségű mikro plasztikát fogyasztanak a halakból, tudósok továbbra is nyugtalankodnak a tengeri műanyagok emberi egészségének kihatására.

Műanyagot fogyasztunk csomagoláson keresztül

A BPA számos műanyag eszközben megtalálható, mely közvetlenül érintkeznek az élelmiszerekkel, beleértve a műanyag csomagolást a konyhai eszközöket és a palackozott vizek dobozát. A BPA a májban metabolizálódik (anyagcsere révén átalakít), és a biszfenol (műanyaggyártásban használt adalékanyag) képződik, vizelettel távozik a szervezetünkből. A legnagyobb probléma A BPA endokrin, amely az emberi szervezetben számos alapvető testfunkciót szabályoz, mint például az anyagcserét, termékenység.

Miért veszélyes az egészségünkre a PET palackok?

A műanyag készítése és az ehhez használt alapanyagok termelése során káros következménnyel jár az emberi egészségre és a környezetünkre. A hagyományos műanyag alapanyaga a kőolaj. A műanyag gyártása folyamán légszennyezés alakul ki, mely káros hatással van az üzemek környékén élő közösségek egészégére. Kutatások bizonyították, hogy a közelben élő várandós anyukák körében magasabb a veszélye a koraszülésnek.
Bizonyára észrevetted már a műanyag palack alján a jelzést, azaz a számot. Tudod mit jelent?

1.számmal jelölik: PET – Polietilén-tereftalát

Üdítős palack, ásványvizes palack, poharak
Miért veszélyesek?

Mert ezen, nyers kőolajpárlatból készült palackokból hő hatására különböző, egészségre káros anyagok oldódhatnak ki. Ha túl sokáig áll benne a víz akkor is kioldhat másfajta oldó és lágyító szereket a műanyagból.

A ruháinkon keresztül is felszívjuk a műanyagot

Kutatások szerint 1 év alatt világszerte elfogyasztott 100 000 kg szál 70%- a szintetikus. A szintetikus szálak a poliészter, akril, műselyem és a nejlon ásványolajból ered. Megannyi szintetikus szövetet számottevő káros mérgező vegyi anyaggal kezelnek a gyártás folyamatában. A poliészter legrosszabb szövetként emlegetik. Bőrünk képes olyan anyagok akár 60 %- át is felszívni, melyek közvetlenül érintkeznek a bőrrel. A szintetikus szövetek további káros hatásai: nem engedik a bőrt lélegezni, visszatartja a szagokat és remek környezetet biztosít a baktériumok számára. Amikor a mosógépben mossuk a szintetikus ruházatunkat, a mikroplasztika a háztartási vízhulladékon keresztül kijut a környezetbe.

Mit lélegzel?

Ez a kérdés globálisan érdekli az embereket. Hiszen a helytelen hulladékgazdálkodás azaz a szabadban való szemétégetéssel azt érik el, hogy a műanyagból származó vegyi anyagok könnyen bejutnak a szervezetbe miközben éppen levegőt veszünk. Nem véletlenül van a tűzgyújtási tilalom sokszor. A műanyag nem egy természetes anyag így a szervezetünk sem reagál jól rá, ha éppen belelélegezzük. A hulladékok égetésével különféle mérgező anyag szabadul fel. Égéstermék által okozott szervi károsodás szerteágazó és végzetes. Egy-két példa: szívproblémák, bőrirritáció, meddőség, magzati károsodás, halva születés.

Úgy vélem néhány elrettentő példát soroltam fel, hogy miért is káros a szervezetünkre a műanyag. A társadalom számára egyre fontosabb lesz az egyszeri használatos műanyagokról leszokása, helyettesítése. Tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy ne mérgezd magad és környezeted.

Amennyiben értékesnek találtad a cikket, tekintsd a Budapesten található csomagolásmentes boltok listáját:  

https://leastplastic.hu/csomagolasmentes-boltok-es-piacok-budapesten/

Ha többet szeretnél tudni a megújuló energiaforrásokról, akkor az alábbi cikkünkben olvashatsz róla:

https://leastplastic.hu/megujulo-energiaforras/

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésemről add meg az e-mail címedet és értesítelek ha elkészült!

Megosztás itt: facebook
Megosztás