megujulo-energiaforras

Hogyan működik a megújuló energiaforrás? Teljes leírás 7 megújuló energiaforrásról.

Tudod mit jelent a megújuló energia?

A megújuló energiaforrásokat megtalálhatjuk a napfényben, levegőben, óceánokban és mélyen a föld alatt. A bolygónk részei, természetes eszközökkel folyamatosan megújulnak. Ezeket az energiaforrásokat számos esetben ,,alternatív energiának” nevezik, mert természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető tiszta energia. Például: szélenergia, vízenergia, napenergia, hulladékokból nyert energia.

Mi az alternatív energiaforrás?

Különféle növényekből és növényi hulladékokból termelt energia, alapanyaga lehet fahulladék, fa. A legjobb tulajdonsága, hogy nem okoznak környezeti szennyezést. Persze attól még, hogy egy energiaforrás megújítható attól még nem 100%-ban környezetkímélő. Ezt úgy kell elképzelni, mint a gátak, amikor kihasználják mozgó víz erejét, ami hasznos, de mégis káros a vadon élő állatok és a halak számára.

Fosszilis tüzelőanyagok:

Az ipari vállalkozások egyre többet használják fel ezeket a káros energiaforrásokat, szén, földgáz és kőolaj. Ezeknek az energiaforrásoknak a hátránya a légszennyezés mellyel végzetes környezeti rongálódást okozhat.

A szennyezés minimalizálása nélkülözhetetlen a környezet megóvása és megfelelő egészség érdekében. A megújuló energiaforrások sok helyen olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

Támogassuk a világunkat zölddé válni ne hagyd, hogy a globális felmelegedés nyerjen. 7 megújuló energiaforrás:

Szélenergia:

A szél az energia egyik fajtájának tekinthető, mivel a légkör egyenletlen hűtése és melegítése, föld forgása és felületi szabálytalanságai miatt szelet eredményez. A vizek, hegyek és még a növényzet is befolyásolja a szél áramlását. A szélturbinák a szélben található energiát villamos energiává változtatja a napenergia forgólapátok segítségével. A szélenergia nem szennyezi a levegőt, a szélturbinák nem okoznak olyan légköri kibocsátásokat, mint például a savas eső, szmog vagy üvegházhatását okozó gázok.  3 meghatározó tényező befolyásolja a turbinán keresztül a szélből igénybe vett energiamennyiséget: a levegő sűrűsége és azáltal ért terület és a szél sebessége.

Napenergia:

A napenergia szintén megújuló energiaforrás. A fekete színű síklemez gyűjtők fémlemezekből készültek, melyet egy vagy két üveglap borít és ezt melegíti a napfény. Az innen származott hőt továbbadja a levegőbe vagy a vízbe, azaz a vivőfolyadékba mely áthalad a lemez hátulján. Lapos kollektorokat javarészt napenergiával működő vízmelegítőkhöz és házak fűtéséhez használják. Ez a rendszer az otthonunkba biztosítja a meleg vizet, fűtést és padlófűtést. A világ minden egyes részén elérhető és felhasználható. Csökkenti a villamos- energia számlánkat. A technológia napról-napra fejlődik így a napenergia rendszereknek energiáját is sokkal növelheti.

Hidrogénenergia:

Széles energiatartalmú és alacsony szennyezettségű hidrogén, amely gazdaságosabb elem a világegyetemben, mint az összes többi elem. A hidrogén reagál, az oxigénnel a levegőben ezáltal hőenergiát termel. Meghatározott állapotok között hidrogént állíthatnak elő egyes baktériumok és algák, természetes napfény felhasználásával energiaforrásként. A hidrogén égésekor kevés vagy nulla szennyezést okoz. A hidrogén üzemanyagcelláknak megváltoztatják a hidrogén feltételezhető kémiai energiáját és villamos energiává alakul melyhez tiszta víz és hő képződik.  Az Egyesül Államokban felhasználják az iparban a fémek kezelésére, élelmiszerek feldolgozására. Villamos energia előállításához is alkalmazzák. Bio üzemanyagként is felhasználják.

Vízenergia:

Megújuló energiaforrás, amely folyókból és tengerekből nyeri az energiáját. Folyó vizének gravitációs esését duzzasztógáttal egy helyre terelik. Innentől kezdve a vízturbina vagy vízkerék támogatásával malmot, generátort hajtanak meg ezáltal elektromos áram képződik. Elegendő elektromos energia estében visszafelé is működtethető az elektromos generátor, a vizet különböző víztárolókba lehet tenni későbbi felhasználásra. Tiszán és Hernádon működtetnek erőműveket. Vízturbina segítésével tágabb távolságokra is el tudjuk juttatni.  Nagy mennyiség esetében egy ország áramellátását is biztosíthatja. Környezetkímélő energiaforrás.

Geotermikus energia:

Ezt a megújuló energiát a föld felszínéből termeli ki. A földkéreg alatti folyadékokban, sziklákban található meg. Fűtési és hűtési célokra és villamos energia előállításához is felhasználható. Mélyen a földfelszín alatti rétegből, a forró földköpenyből származik ez az energia. A földköpenyben felfedezhető olvadt kőzetek felsőbb rétegekbe jut, így hőt juttatva a felszín közelébe. A föld alatti mélységben a víz egyes helyeken felmelegszik aztán természetes hőforrások formájában jut fel a felszínre, innentől energiaforrásként hasznosítják.  Használata során nem alakul ki szennyező égéstermék és káros anyagok sem. Magyarországon geometrikus energiára kapcsolt távhűtést csekély mennyiségben használják.

Bioenergia:

Ez a megújuló energiaforrás biomasszából származik, villamos energia és hő előállításához, illetve folyékony üzemanyagok készítéséhez használják. Ilyen a biodízel és az etanol. A biomassza szerves anyagokból készült, mint például a fa, növények vagy szerves hulladékok. A biomassza elégetésekor gázt termelnek egy turbina által kifejlesztett villamos energia előállításánál. Felhasználják fűtés, hűtés, villamos energia és közlekedés területén. Folyékony állapotában biogáznak használják. A biomasszák jelentősen alacsony nedvességtartalmúak ezáltal kiváló fűtőértékű.

Óceánból keletkezett energia:

Nem egy energiát lehet előállítani az óceánból, hanem kettőt. Az egyik a nap hőjéből származó hőenergia a másik pedig az árapályok és hullámok mozgásának mechanikus energiája. Valamennyi sokoldalú rendszer segítségével villamos energiává formálható, meleg felszíni víz hőmérséklete miatt.

Az óceán mechanikus energiája:

Igénybe veszi a föld forgását és a hold gravitációs befolyása következtében előidézett hullámokat és árapályáramokat.

A szél által kialakult energia:

A szél következtében a hullámokból származó energia átváltoztatható és felhasználható az elektromos áram minimalizálására is.

Az óceáni energiaforrás opcionális energiatermelés gyümölcsöző forrása, hiszen bolygónk felszínének több mint 70% -át óceán borítja.

A megújuló energiaforrás sokoldalú és rendkívül hasznos tagja a világunknak, a természetből nyerjük az energiaforrásokat úgy, hogy közben nem szennyezzük tovább.

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek tekintsd meg a hasonló témákban készült további tartalamaimat az alábbi linken:  https://leastplastic.hu/blog/

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésemről add meg az e-mail címedet és értesítelek ha elkészült!

Megosztás itt: facebook
Megosztás