Untitled Design (1)

Ismerd meg azt az egzotikus növényt, amellyel sokat tehetsz a környezetünkért

A bambusz rövid története:

Ha a környezettudatos életmód ismeretszerzésében gondolkodsz bizonyára találkoztál már a bambusz, mint környezetkímélő pázsitfűfélével. Villámgyorsan növekszik nem zavartatva a mérsékelt vagy rossz talajviszonyokat jól megállja helyét.

Egy nap alatt két lábnyomot képes növekedni. Nagy mennyiségű szén-dioxidot is felszív és magas oxigénszintet bocsát ki. Mondanom sem kell, hogy a bambusz rendkívül hasznos növény.

Nem másról beszélünk, mint a mára már jól ismert bambusz növényről. Rendkívül fenntartható anyagként is ismert, építészek, tervezők is nagy becsben tartják.

Néhány érdekesség erről az egzotikus növényről:

Származási helye: Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig hódít.

Jelentősen alkalmazkodó fajta, széles körben elterjedt Ázsiában, Afrikában, Észak és Dél -Amerikában.

Tulajdonképpen több mint 1000 bambusz féleség éldegél, melyeket 90 nemzetségbe lehet felsorolni.

A bambusz szára 5-6 évig él, folyamatosan szilárdabbá változik.

Tavasszal újítja meg leveleit, ekkor egyszerre láthatóak zöld, sárga és kibomló levelek rajta.

A papír felfedezése előtt körülbelül 1500 éven keresztül írólapként is használták Ázsiában. A szövegek akár évezredekig is olvashatóak maradtak.

Elültetése után 1-2 évvel kezd csak a talaj fölött nőni, de ezután fog csak nőni igazán. Egyes fajták 24 óra alatt akár 1 métert is nőhetnek.

Egy bambuszültetvény 35%-kal több oxigént szolgáltat a levegőbe, és legalább négyszer több szén-dioxidot köt meg, mint egy faültetvény.

3-5 év elteltével betakarítható és felhasználható az építkezésre, erdőt vesszük példának akkor 10-20 évig is eltarthat ez a folyamat.

A talajnak is örömet szerez mert a bambusz kiterjedt földalatti gyökérhálózattal rendelkezik, mely megakadályozza a talajeróziót.

Jó tűrőképessége miatt csekély a vízigénye és termesztéséhez nem használnak rovarírtót.

Megdöbbentő a bambusz felhasználásának száma. A növény sokoldalúságát mutatja meg a tömérdek bambuszból készült termékek, illetve az emberek találékonyságát is.

Néhány termék, amely ebből a bámulatos pázsitfűféléből készült:

  • Fúvó hangszerek például: Xilofon, amely egy indonéz hangszer bambuszkereten behangolt bambuszcsövekből áll.
  • Stabil építőanyaga, amely ellenáll nagy mennyiségű súlynak ezért felhasználják bambuszhídnak. Kambodzsában található meg a Kampong Cham-híd amely lenyűgöző hosszúsága 1 kilométert eléri. A víz körül a japánok a bambuszra, mint az épület fő alkotóelemére támaszkodnak. A bambusz deszkákkal és kötőanyagokkal készített hidak átfedik a szakadékokat és a folyami rendszereket ezáltal lehetővé teszik a távoli területeken élő helyiek utazását és kereskedelmét.
  • Konyhai eszközöknek is kiváló alapanyaga a bambusz. Kés, villa, szívószál, pálca, vágódeszka és még tömérdek háztartási tárgyat kaphatunk belőle. Amelyek dizájnosok, könnyebben tisztíthatóak, tartósabbak, mint a hagyományos műanyag termékek.
  • Japánban készítenek bambusz faszénből gyógyító ecetet, amelyeket kisebb bőrbetegségekre, ekcémára használnak. Antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
  • Közismert árukínálat lett a strapabíró, légáteresztő, puha szövetekből készült ágynemű, alsónemű, baba pelenkák, táskák, sapkák, takarók és még sok minden más.
  • A bambuszt nehezen törhető, de könnyen hajlít hatósága miatt horgászbotok építésében igénybe veszik, anyaga kemény vízálló és súlytalan. Erőssége és hajlékonysága lehetővé teszi az íjak, nyilak készítését.
Végeredményben a bambusz az egyik legértékesebb növény a világon. A növény jellegzetessége alapján az alázat alkalmazkodás hajlékonyság kitartás a szimbóluma. Érheti szél, árvíz, vihar meghajlik előtte, de később újra kiegyenesedik.
Ha tovább szeretnél olvasni, kérlek tekint meg a műanyagmentes júliusról szóló cikkünket, amiben hasznos tanácsokat igyekszem megosztani, hogy mit tehetsz a szebb környezetért.

Ha nem szeretnél lemaradni a következő bejegyzésemről add meg az e-mail címedet és értesítelek ha elkészült!

Megosztás itt: facebook
Megosztás